Tienertijd vormde ambassadeurs

Jongvolwassenen zetten zich in voor de oecumene

Je tienerjaren zijn beslissend. En vooral de vraag of je daar een beetje saamhorigheidsgevoel hebt meegekregen. Zo reageerde een groep van jongvolwassenen bij de aftrap van hun ambassadeurschap. 

Acht jongvolwassenen, meest twintigers, kwamen bijeen op 19 september om aan te treden als ambassadeur voor de oecumene. Zij blijven een jaar in functie. Tijdens een korte plechtigheid in de kapel bij de Raad van Kerken werd de inzet bezegeld tijdens een liturgisch moment. En de verwachtingen werden doorgenomen. 

De ambassadeurs zullen zich introduceren met een stukje op de website van de Raad. Ze zullen gevraagd en ongevraagd commentaar geven op de oecumene komend jaar. En er zal een afsluitend beleidsrapport worden besproken, eerst in de raad en mogelijk later in de lidkerken. Tijdens de introductie bleek de eerste groep van jongvolwassenen vlot van tongriem gesneden en positief ten opzichte van het geloof. 

Het gesprek ging al gauw over de vraag hoe jongvolwassenen in het geloof staan. Iemand benoemde het belang van de groep, waarin je je opgenomen voelt. Een ander vertelde dat de rituelen in zijn kerk tot de verbeelding spreken. Dat kan variëren van de volwassendoop en de huwelijksceremonie tot het inwijden van een nieuw huis en het vieren van een liturgie met veel symboliek.

Uit een peiling onder de jongvolwassenen bleek dat 75 procent van de ambassadeurs vindt dat er in eigen kring voldoende aandacht is voor de jongvolwassenen. Een nog groter aantal (87,5 procent) is van mening dat jongvolwassenen andere thema’s aansnijden in de kerk dan andere leeftijdsgroepen.

Als ambassadeurs van de oecumene zijn begonnen Sharisa Wirht; Erwin Johannes Ilgun, Joost Röselaers, Mariana Selwaness, Matthew Beshay, Meredith Lakhichand-Keerveld, Jochem Sprenger, Astrid Zomervrucht (zie foto).

Of voor zover men graag de kerkgenootschappen wil weten: Evangelische Broedergemeente, Syrisch-Orthodoxe Kerk, Remonstrantse Broederschap, Koptisch-Orthodoxe Kerk, Koptisch-Orthodoxe Kerk, Evangelische Broedergemeente, Remonstrantse Broederschap en Oud-Katholieke Kerk. Er wordt verwacht dat er nog meer ambassadeurs komen van diverse andere kerkgenootschappen.

http://www.raadvankerken.nl/?b=428