“Messe pour le Port Royal” van Marc-Antoine Charpentier

Premiere door Oud-Katholiek Vrouwenkoor!

Mere Angelique Arnauld (1591-1661) Abdis van Port-Royal, 1654

Zondag 28 september 2008, 10.00 uur!

De allereerste uitvoering in de Oud-Katholieke Kathedrale kerk van Ste. Gertrudis van het Kyrië en Gloria uit de “Messe pour le Port Royal” van Marc-Antoine Charpentier (1643-1715), tijdgenoot van Lodewijk XIV, door het Oud-Katholiek Vrouwenkoor o.l.v. Eveline M. Jansen, tijdens de Pontificale Hoogmis op zondag 28 september 2008, gaat werkelijk een uniek gebeuren worden. Een waardige premiere! Een belevenis voor de leden van het Vrouwenkoor, voor haar cantrix/organiste en voor alle aanwezigen in het schip der kerk.

Port-Royal roept meteen verbindingen op met de Oud-Katholiek Kerk. Een zuster van Charpentier was evenals een zuster van Blaise Pascal, non in Port Royal. Overigens worden beide dames niet vermeld in de lijst van koorleden van het klooster.

De manier van uitvoeren
Het Kyrië duurt lang. Het eerste “Kyrie  eleison” wordt een geheel vers door de organist voorgespeeld; het tweede “Kyrie eleison”, wisselend door diverse koorleden solo (nonnen één voor één, en soms twee maten door 2 nonnen samen) gezongen; het derde “Kyrië eleison” als herhaling van het tweede, door het gehele koor. Dan volgt op dezelfde manier het “Christe eleison”, eerste vers orgel, tweede solo, derde gehele koor en daarna het tweede Kyrie.

Bij het Gloria zijn verder geen herhalingen, zij het dan, dat na het Amen, er nog een hele bladzijde Amen op “vol” orgel achteraan komt.

De uitspraak
Het latijn klinkt anders dan we nu gewend zijn. Als voorbeeld: Laudamus als Loodamuus. Voor het koor veel studeren. Het geheel heeft Eveline Jansen een toontje lager geschreven; dat heeft natuurlijk met een andere toonhoogte van vroeger te maken toen de A veel lager was dan 440 tr.

Lang heeft zij nagedacht wat het verschil in aanduiding moet zijn geweest tussen “Toutes (unies)” en “Choeur”. Naast alle solopartijen vermoedt zij, dat bij choeur dan alle zusters zongen en bij Toutes de mogelijke gemeente op die zondag; die partij is ook iets lager geschreven, hetgeen in die richting zou wijzen.

Op zondag 28 september kan de verzamelde gemeente er naar luisteren, wie weet kan zij ooit ook zingend participeren!