Willem Barnard bij leven al in brons

11 oktober 2008

Na Willem Aantjes krijgt ook dichter en theoloog Willem Barnard (88) bij zijn leven al een bronzen buste aangeboden. De buste wordt gemaakt door beeldhouwer Dennis Coenraad, en op 11 oktober aan Willem Barnard (dichtersnaam Guillaume van der Graft) aangeboden door Anton Korteweg.

Korteweg is directeur van het Letterkundig Museum, waar de buste een plek zal krijgen.

Volgens Anke Mopman van stichting De Vertaalslag is erover gesproken of het wel kies is om iemand al bij zijn leven een buste aan te bieden. Maar zowel mede-organisator Sytze de Vries, het Letterkundig Museum als Willem Barnard zelf hadden geen bezwaar.

Stichting De Vertaalslag probeert via kunst en literatuur de kernbegrippen uit de Bijbel begrijpelijk te houden voor moderne mensen. De stichting vindt dat Barnard geëerd moet worden omdat ,,de dichter als geen ander bijgedragen heeft aan de taal van de liturgie en het lied van de gemeente, en de bijbel geopend als Boek van poëzie en beeldtaal. Zijn bijdrage aan de gezangboeken in vele kerken is monumentaal.”

Het programma op 11 oktober in de Geertekerk in Utrecht is toegankelijk voor publiek. Barnard/Van der Graft zal er gedichten voorlezen, een koor zal bewerkingen van die gedichten zingen en ook veel bekende en minder bekende kerkliederen van Barnard zullen gezongen worden.

Ten slotte presenteert Barnard er zijn nieuwste boek: ‘Orthodox of niks’.

Orthodox of niks