Studentenpastoraat Stad Utrecht

Interkerkelijk Platform Studentenpastoraat Utrecht (IPSU).

Na anderhalf jaar overleg tekenden een aantal Utrechtse kerken op 12 juni 2008 een convenant ter oprichting van een “Interkerkelijk Platform Studentenpastoraat Utrecht” (IPSU). De EUG wordt als oecumenische studentengemeente een wijkgemeente van bijzondere aard binnen de protestantse gemeente Utrecht. De predikanten en pastores van de kerken die zich bezighouden met studentenpastoraat vormen het convent van studentenpastores. Dat meldt de IPSU in een persbericht.

Het convent heeft een adviserende en uitvoerende functie voor het IPSU. De studentenpastores kunnen onder verantwoordelijkheid van hun kerkgenootschap voorgaan in diensten of vieringen van de EUG. Het IPSU draagt er zorg voor dat er een geïntegreerd jaarprogramma voor het studentenpastoraat komt.

Al veel decennialang hebben de hervormden en gereformeerden (nu verenigd in de protestantse gemeente Utrecht), rooms-katholieken (destijds de Utrechtse studentenparochie), lutheranen, doopsgezinden en remonstranten een samenwerking op het terrein van het studentenwerk in Utrecht. Aan deze samenwerking werd gestalte gegeven door de EUG oecumenische studentengemeente. Deze samenwerking was nu aan herziening toe. De aanleiding voor deze herziening lag in de aankondiging van het dekenaat Utrecht om de twee rooms-katholieke studentenpastores, wegens gebrek aan middelen voor het studentenpastoraat, naar een andere functie over te plaatsen. De kerken hebben hun visies op het gebied van studentenpastoraat naast elkaar gelegd en hebben gezocht naar hernieuwde vormen voor samenwerking. Het nieuwe convenant biedt de verschillende kerken alle mogelijkheden elk op hun manier een bijdrage te leveren aan het gezamenlijk studentenpastoraat.

Initiatiefnemers voor het convenant zijn: dekenaat Utrecht, doopsgezinde gemeente Utrecht, evangelisch-lutherse gemeente te Utrecht, protestantse gemeente te Utrecht en de remonstrantse gemeente te Utrecht. De Rooms-Katholieke Kerk heeft het convenant nog niet ondertekend vanwege organisatorische wijzigingen binnen het bisdom Utrecht en de aangekondigde opheffing van het dekenaat Utrecht. Het convenant staat open voor medeondertekening door andere kerken die zich bij dit initiatief willen aansluiten en medeverantwoordelijkheid willen dragen voor het gezamenlijk studentenpastoraat, zo melden de initiatiefnemers.