Concert Piet van der Steen

Zondag 12 oktober om 14.00 uur, Willibrordkerk, Utrecht

     

VIERNEFESTIVAL
Piet van der Steen, orgel
Louis Vierne, Suite 2, opus 51; Suite 3, opus 55,

Zondag 12 oktober 2008 om 14.00 uur
Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Dit concert kan plaatsvinden dankzij steun van de gemeente Utrecht

Piet van der Steen studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium bij Cor Kee en Nico van den Hooven. Hij vervolgde zijn studie in Parijs bij Marie-Claire Alain, Gaston Litaize en André Isoir. In 1976 behaalde hij de Eerste Prijs op het Nationaal Concours César Franck in Haarlem. Afgelopen jaren concentreerde hij zich achtereenvolgens op componisten als Alain, Duruflé, Franck, Messiaen en Vierne, en op componisten als Andriessen, Van der Horst, Bijster, De Leeuw en Manneke.

Niet zelden slaagde Van der Steen er in onbekend en waardevol werk op te sporen en uit te voeren. In 1989 verscheen de veelgeprezen met het volledige orgelwerk van Maurice Duruflé. Kort daarop verscheen ook de complete cyclus van 24 Pièces de fantaisie (Louis Vierne) op cd. Spraakmakend was eveneens het La jeune France-project: in samenwerking met VPRO-radio nam Piet van der Steen alle werken voor en met orgel op van Olivier Messiaen, André Jolivet en Daniel Lesur; opnamen, welke na radiouitzending op cd werden uitgegeven.

In 1985 en 1998 vielen hem onderscheidingen ten deel van een cultureel Frans genootschap; in 2004 ontving hij van de componist Joep Straesser (1934-2004) de ‘Straesser-Verster-prijs’ voor de vertolking van deze orgelwerken.

Piet van der Steen concerteerde op vrijwel alle (grotere) orgels in Nederland, is – meer dan 40 jaar – organist van de Oud-Katholieke Kathedrale Kerk te Utrecht, privé-docent orgel en dirigent van enkele koren.

Foto’s boven: Piet van der Steen (links) en Louis Vierne.