Raad van Kerken Nederland en Evangelische Alliantie

Start publiciteit voor de Week van gebed voor de eenheid van de christenen in 2009

De Raad van Kerken (RvK) en Evangelische Alliantie (EA) organiseren voor het eerst een gebedsweek met als gezamenlijk thema “Eén in Gods hand”. De koepelorganisaties startten vandaag met hun campagne voor de week, die van 18 tot 25 januari 2009 wordt gehouden.

Drie mensen uit verschillende sectoren van de maatschappij, René Paas van de vakbond CNV, Kees Waagmeester van de PvdA en Bara van Pelt van IKON Pastoraat, gaven op de conferentie, vandaag in Nijkerk, aan wat het gebed betekent voor hun werk. Het doel van de dag was mensen bewust te maken van de actualiteit van het gebed voor het maatschappelijke leven, aldus ds. K. van der Kamp, algemeen secretaris van de RvK. (rechts op de foto)

Dit jaar werd er wat betreft de datum van de week met elkaar afgestemd. Voor 2009 hebben beide organisaties ook gekozen voor hetzelfde thema en wordt er vanaf vandaag samen aan publiciteit gedaan. De organisaties ontwikkelen wel hun eigen informatiemateriaal om zo recht te doen aan de eigen doelgroep. Ds. Van der Kamp: “We denken dat het mensen meer zal inspireren als we ons eigen materiaal maken.”

Volgens de predikant is de verschillende identiteit van beide organisaties geen probleem. “We zijn volstrekt één van hart en ziel. Maar eenheid betekent niet dat je de persoonlijke toonzetting van de eigen organisatie moet loslaten. Zo kent de partnerorganisatie EA een spontanere liturgie en legt zij meer nadruk op een persoonlijk geloof. Zulke dingen moet je niet opgeven als je samen wilt werken.”

W. Althuis van de EA geeft op zijn beurt aan dat de RvK vanouds gericht is op het liturgisch gebed: gebeden die ingebed zijn in de kerkelijke traditie. Wel verwijzen de organisaties naar elkaar in het promotiemateriaal.

De beslissing om het materiaal van de RvK dan wel dat van de EA te gebruiken, ligt bij de plaatselijke gemeenten. Het is ook aan hen of de gebedsweek gezamenlijk wordt gevierd, aldus Althuis.

Aanleiding voor de samenwerking is het gezamenlijk erkende belang van het gebed. Ds. Van der Kamp: “Gebed is het scharniermoment waarin we elkaar kunnen vinden. Het drukt onze afhankelijkheid en verbondenheid uit met de God van Israël.” De samenwerking kent ook een praktische reden, aldus Althuis. “In steeds meer gemeenten die informatiemateriaal betrokken van de organisaties, werd tijdens de gebedsweek alsnog samengewerkt. Van hen kregen we de vraag of we dit ook landelijk wilden afstemmen.”

Het thema “Eén in Gods hand” is aangedragen door Koreaanse kerken en verwijst naar Ezechiël 37:19. De tekst beschrijft de twee delen van Israël, die desondanks één geheel vormen en dezelfde God dienen. Zo zoeken ook Koreaanse kerken, ondanks de grens tussen Noord- en Zuid-Korea naar eenheid, aldus ds. Van der Kamp. Tijdens de week zijn er interkerkelijke gebedsvieringen, gebedskringen, samenzang en andere activiteiten.

De oecumenische organisatie had sinds 1908 een “Week van gebed voor de eenheid van de christenen” en de EA begon daarmee in 1846.