Gebed als het dagelijks leven met God

Jongeren en het ‘chatgebed’

 

De Raad van Kerken (RvK) en de Evangelische Alliantie (EA) hadden gisteren een consultatie georganiseerd als start van de campagne voor de week van gebed voor eenheid van de  christenen, die van 18 tot 25 januari 2009 wordt gehouden.

De bijeenkomst werd geopend door Henk van Hout, (zie foto boven) voorzitter van de RvK, met een woord van welkom, Schriftlezing en gebed.

  

Vervolgens presenteerden Geert van Dartel (linker foto – namens de RvK) en Wim Althuis (rechter foto – namens de EA) de materialen die door beide organisaties gemaakt zijn. ‘Eén in Gods hand’ is het thema welke beide organisaties gezamenlijk gekozen hebben voor de gebedsweek 2009.

Vanuit diverse kerkgenootschappen en organisaties waren mensen aanwezig die op de uitnodiging waren ingegaan. Door de boeiende, openhartige, inleidingen uitgesproken vanuit een betrokkenheid rondom het thema van de middag – gebed in het dagelijks leven en in het leven van alledag – werd er een verbondenheid met elkaar voelbaar. Er ontstond de ruimte om naar elkaar te luisteren, geraakt te worden en te spreken.

Aantal uitspraken
Het gebed is de ziel van de oecumene.

Ik proef hier verschillende smaken van gebed, van bidden, van samen-zijn en dat smaakt naar meer.

We spreken met elkaar in beelden, in een beeldtaal. Middels gebed drukken we een intensieve betrokkenheid op elkaar uit.

Het is jammer als gebed alleen uit nood geboren is. Ook dankzegging en lofprijzing is onderdeel van het brede spectrum van gebed.

Als je niet kunt slapen ga dan bidden en binnen de kortste keren slaap je. Bidden is meeregeren met God. Bestaande kaders doorbreken. Bidden in je binnenkamer, in je eentje, maar ook duo- of trio-gebed.

Je gedraagt je als een gewoon mens, als je bidt. Gebed schept en herschept.

Doe normaal over bidden, zodat bidden normaal wordt.

Samen bidden brengt mensen samen, dichter tot elkaar en tot God.

Voor een uitgebreider verslag zie: http://www.raadvankerken.nl/?b=448