Allemaal Engelen

Tentoonstelling Catharijneconvent tot en met 25 januari 2009

Zaterdag 4 oktober 2008 opende de tentoonstelling Allemaal Engelen in Museum Catharijneconvent.

Beschermengelen, wraakengelen, mollige cherubijntjes, moderne engelen: nog nooit zag u er zoveel bij elkaar. Engelen op schilderijen, boekillustraties, metershoge beelden, zilverwerk, iconen en kleurrijke middeleeuwse miniaturen. Maar ook de engel in de muziek, de film en op affiches. 

Van alle tijden en religies
Allemaal Engelen laat duidelijk zien dat de gevleugelde wezens van alle tijden en religies zijn. De engelen spelen een belangrijke rol in het christendom, maar ook in het jodendom en in de islam. Ook ziet u engelen van hedendaagse kunstenaars. Het oeroude fenomeen leidt in de 21ste eeuw tot actuele interpretaties. Van de geheimzinnige beeld- en geluidsinstallatie The Last Angel van Bill Viola tot de sexy engelen van fotograaf Erwin Olaf.

Verrassend vormgegeven
De vormgeving is in handen van stylist en artdirector Maarten Spruyt, bekend van tentoonstellingen als De ideale man die momenteel te zien is in Het Haags Gemeentemuseum en 15 jaar Marlies Dekkers, afgelopen voorjaar te zien in de Rotterdamse Kunsthal. Met zijn verrassende concept brengt hij de grootsheid en tijdloosheid van de engelen tot uitdrukking. Hij verbindt de statige engelen van oude meesters als Pieter Lastman en Ferdinand Bol met hedendaagse engelen zoals De witte engel van Carolein Smit.

Engelen, ze spreken tot onze verbeelding en iedereen heeft er wel een beeld bij. Overal loop je de kans een engel tegen het lijf te lopen: in films, reclames, muziek, op toneel en zeker ook in de beeldende kunst. In de tentoonstelling Allemaal Engelen in Museum Catharijneconvent in Utrecht is de engel in zijn meest uiteenlopende verschijningsvorm te zien: van beschermengel tot wraakengel, van boodschapper tot bazuinblazer, van aartsengel tot serafijn, van eeuwenoud tot hedendaags, van 4 oktober 2008 tot en met 25 januari 2009.

 
Hemelse boodschappers van alle tijden
Al sinds de prehistorie gelooft de mens in het bestaan van gevleugelde figuren die boodschappen overbrengen tussen de goddelijke en aardse wereld. Waar mogelijk legt Museum Catharijneconvent in haar tentoonstellingen een verband met niet-christelijke godsdiensten. Zo ook in Allemaal Engelen, waar niet alleen engelen op oudtestamentische, verhalende schilderijen te zien zijn. Ook is er een prachtig reliëf met een hindoeïstische engel te zien, zijn er engelen te bewonderen in joodse boekillustraties, op Griekse en Romeinse schalen en vazen en op miniaturen in islamitische handschriften. Natuurlijk ontbreekt de hedendaagse engel niet op de tentoonstelling. Integendeel! Hoe verbeelden bijvoorbeeld Bill Viola, Carolein Smit, Huub Kortekaas, Bernardien Sternheim en Erwin Olaf dit oeroude fenomeen dat engel heet?
 
Engelenbeleving
Het beeld van de engel is niet los te koppelen van de beleving ervan. Om beeld en beleving op een unieke manier samen te brengen, is stylist en art director Maarten Spruyt (1966) gevraagd de tentoonstelling vorm te geven. Met zijn verrassende concept brengt Spruyt in Allemaal Engelen de grootsheid, het ongenaakbare, het hemelse en het tijdloze van de engel tot uitdrukking. Bovendien kunnen bezoekers aan de – speciaal door Spruyt ontworpen – vleugeltafel hun persoonlijke engelervaringen achterlaten. Verder komt de beleving van de engel aan bod in interviews met onder andere schrijver Kader Abdolah, kunstenaar Danne van Schoonhoven en Angel Therapy Practitioner Annelies Hoornik.
 
Je bent een engel
Iedereen is op z’n tijd een engel voor een ander. Om uiting te geven aan die gedachte heeft Museum Catharijneconvent in haar publiciteitscampagne ‘gewone mensen’ als engel verbeeld. Waar de tentoonstelling de nadruk legt op hemelse engelen, laat de campagne juist aardse engelen zien. Bovendien kunnen bezoekers in het museum zich op dezelfde manier als engel laten fotograferen.

Deze foto kan digitaal verstuurd worden en komt op de speciale website www.allemaalengelen.nl te staan, waar alle overige tentoonstellingsinformatie op te vinden is.

 
Engelenactiviteiten
Tijdens de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo zijn er speciale engelenzondagen, engelenrondleidingen, engelenfilmdagen, engelenworkshops en engelenlezingen. Bezoekers kunnen hun beschermengel leren kennen, engelenervaringen opdoen en luisteren naar engelengezang. Voor kinderen ligt er een gratis speurtocht klaar. Kijk voor actuele informatie en data op www.allemaalengelen.nl
 
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het VSBFonds, de Van Baaren Stichting,  Stichting Dela Fonds en kfHein, fonds.