De filosoof Michael Henry, in de optiek van Ruud Welten.

Aswoensdag 25 februari 2009

Op woensdag 25 februari 2009 spreekt dr. Ruud B.J.M. Welten, verbonden aan de Universiteit van Tilburg*), over het werk van Michael Henry. Deze is vooral bekend geworden door zijn boek ‘Ik ben de waarheid’.

Er zal ruim gelegenheid zijn om met de spreker in discussie te gaan.

Tijd en plaats: 20.30 uur,
zalencentrum In de Driehoek, www.indedriehoek.nl
Willemsplantsoen 1C,
gesitueerd naast de Gertrudiskathedraal te Utrecht.
Zaal open: 20.00 uur.

NB: gewijzigde aanvangstijd i.v.m. de kerkelijke activiteiten rond Aswoensdag.
De toegang voor deze lezing is gratis.

Achtergrond
De oudkatholieke kathedrale kerk van Ste. Gertrudis, gelegen aan het Willemsplantsoen te Utrecht, wil met een serie van vier lezingen over de bijzondere kijk van vermaarde filosofen op joodse en christelijke geloofstradities, een verbinding leggen tussen cultuur en geloof. De laatste lezing in deze cyclus vindt plaats op 25 maart 2009.

Zie ook: www.cultuur-okkn.nl voor een toelichting op de hier aangekondigde lezing

*)   Dr. Ruud B.J.M. Welten is universitair docent filosofie
aan de Universiteit van Tilburg, faculteit geesteswetenschappen.

Informatie
Drs. Sicco Claus via s.claus@cgu.nl

Zie ook de blogspot van Ruud Welten:
http://ruudwelten.blogspot.com/2009/02/over-michel-henry-25-februari-in.html

Toelichting bij de afbeelding
Ruim een eeuw nadat Nietzsche God dood had verklaard en ruim vijftig jaar nadat Sartre had gesteld dat het bestaan van God onverzoenbaar is met de menselijke vrijheid zijn de thema’s God en godsdienst opnieuw springlevend in de hedendaagse Franse filosofie. De groeiende belangstelling voor deze oude vragen gaat gepaard met allerlei nieuwe benaderingswijzen: een kritiek op de immanentie van het moderne denken (Ricoeur), het thema van een eerste, oorspronkelijke zin, die radicaal transcendent is ten opzichte van het steeds fluctuerende spel van betekenissamenhangen (Levinas), een onbepaalbaar, radicaal ‘buiten’ dat zich aan de greep van het denken onttrekt (Derrida), een vragen naar de oorsprong van het intrinsiek agressieve karakter van de moderne cultuur (Girard), een fenomenologische analyse van de structuur van de zelfopenbaring (Henry) en van de gegevenheid (Marion). Met hun eigenzinnige benaderingen bieden deze filosofen tal van interessante mogelijkheden om eeuwenoude, soms bijna vergeten aspecten van de joodse en christelijke traditie op een nieuwe wijze te benaderen. Hier ligt de belangrijkste doelstelling van dit boek: het beoogt te laten zien welke belangwekkende nieuwe perspectieven het Franse denken opent voor filosofie, religie en theologie. Omgekeerd werpt dit boek door zijn specifieke invalshoek ook een verrassend nieuw licht op de filosofische actualiteit.

God in Frankrijk
Zes hedendaagse Franse filosofen over God en godsdienst

door Peter Jonkers en Ruud Welten.