Hedendaagse kunst rond lijden en Pasen

Verloochening en Belofte

 
     ‘De Omgeving van de Wonden'(2009) / Paul van Dongen & Marc Mulders

In de Domkerk in Utrecht loopt van 1 maart tot 17 april de tentoonstelling ‘Verloochening en Belofte. Hedendaagse kunst rond lijden en Pasen’. Een expositie met werk van Jac Bisschops, Jes van der Bijl, Paul van Dongen& Marc Mulders, Gijs Frieling, George Meertens, Janpeter Muilwijk en Lefteris Olympios

Acht verschillende hedendaagse kunstenaars leveren werk dat te maken heeft met de thema’s van de kruisweg en Pasen. Voor een groot deel zijn het kunstwerken die speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd zijn. Dat heeft geleid tot een diversiteit aan beeldtaal, stijl, techniek en een brede onderwerpkeuze. Het heeft ook gezorgd voor uiteenlopende interpretaties en verschil in gelegde accenten.

Gedurende de weken voor Pasen wordt er in de Domkerk sinds een aantal jaren een eigentijdse ‘kruisweg’ opgesteld. Een traditionele kruisweg volgt een vast stramien. Verhalende beelden vol dramatiek tonen de lijdensweg van Christus in veertien staties; vanaf de veroordeling van Pilatus tot aan de graflegging. Sinds halverwege de vorige eeuw begonnen kunstenaars van dit concept af te wijken. Dikwijls is de persoonlijke beeldtaal totaal anders dan de meer gestandaardiseerde verbeelding van voorheen. Opmerkelijk is ook het toevoegen van nieuwe aspecten aan een kruisweg. Christus’ weg naar het kruis kan bijvoorbeeld nadrukkelijk verbonden worden met de actualiteit van menselijk lijden in de wereld van vandaag. Bovendien komt het steeds vaker voor dat een kruisweg wordt uitgebreid met een statie die ‘de opstanding’ betreft.

Met de tentoonstelling Verloochening en Belofte reageren Jac Bisschops, Jes van der Bijl, Paul van Dongen& Marc Mulders, Gijs Frieling, George Meertens, Janpeter Muilwijk en Lefteris Olympios op de veertigdagentijd en Pasen. De tijd van inkeer en bezinning mondt uit in de belofte van Pasen. De belofte dat dood en duisternis niet het laatste woord hebben en er vertrouwen mag zijn in een toekomst, in een nieuw begin.

Op zondagmiddag 1 maart om 15.00 uur wordt deze tentoonstelling in de Domkerk te Utrecht geopend. Kunsthistoricus Joost de Wal en Domcantor Remco de Graas werken aan deze opening mee.

U bent voor deze opening van harte uitgenodigd.