Anglicanen verwachten zondag extra kerkgangers

”Terug-naar-de-kerk-zondag”

Anglicaanse kerken in Groot-Brittannië hopen aanstaande zondag op 30.000 extra kerkbezoekers. Ze zien uit naar mensen die vroeger al naar de kerk gingen en naar nieuwkomers.

Dat meldde de BBC-nieuwssite zaterdag. De actie heet de “Terug-naar-de-kerk-zondag” en is de vierde in zijn soort. In Engeland doen er 38 bisdommen aan mee. Daarnaast participeren de meeste kerken in Schotland, de anglicaanse kerken in Wales, Nieuw-Zeeland en Canada, alsook methodistische, gereformeerde en pinksterkerken in Groot-Brittannië.

Anglicaanse geestelijken brachten persoonlijk uitnodigingen aan potentiële kerkgangers. Ze bezochten daartoe onder meer voetbalstadions en winkelcentra en gingen zelfs in een mijn ondergronds. Een bisschop folderde in zijn leren motorpak onder medemotorrijders. Vier anderen zonden tv-spotjes uit tijdens de pauze van een voetbalwedstrijd. Ook deelden regelmatige kerkbezoekers vipkaarten uit aan vrienden en buren.

Ds. Paul Moore uit Cowplain (Hampshire) rolde de rode loper uit naar de deur van zijn kerk, de St. Wilfrid’s. “Het is gemakkelijk voor mensen die normaal niet in de kerk komen om te denken dat ze worden beschouwd als onwelkome indringers als ze tijdens een kerkdienst binnenlopen”, zegt hij. “Niets is minder waar. We hebben tot doel dat ze zich echt thuis zullen voelen.”

Het aantal van 30.000 nieuwe kerkgangers is gebaseerd op tien per kerk. Het bisdom in Lichfield telde bij de derde Terug-naar-de-kerk-zondag 6000 extra kerkgangers. Een halfjaar later waren 700 tot 900 van hen lid geworden. Aartsdeken Bob Jackson constateert dat er “veel geestelijke honger is. In een kerk maak je vrienden, hoor je ergens bij en ontmoet je God. Veel mensen vinden het wonderlijk dit te ervaren.”

Afgelopen jaar stelde Tearfund dat zeker 3 miljoen volwassenen in het Verenigd Koninkrijk regelmatig naar de kerk zouden gaan als ze de “juiste uitnodiging zouden krijgen.” Aartsdeken Jackson: “Veel mensen zouden best naar een kerk willen gaan, maar ze vinden het een beetje spannend. Het is gemakkelijk als iemand die je al kent je uitnodigt om met hem mee te gaan.”

Het onderzoekscentrum Christian Research meldt dat in 1979 nog 1,7 miljoen Britten de Anglicaanse Kerk bezochten, terwijl dat aantal in 2006 was geslonken tot de helft, 850.000. Sindsdien zou het kerkbezoek aan zowel de anglicaanse als de rooms-katholieke kerken zijn gestabiliseerd.