Religieuze leiders geloven in mensenrechten

60ste verjaardag Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Hoge religieuze leiders hebben vandaag in het Vredespaleis in Den Haag de Verklaring Geloven in Mensenrechten ondertekend in aanwezigheid van koningin Beatrix en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Mensenrechten
In de verklaring bevestigen zij symbolisch namens verscheidene spirituele tradities dat religie de mensenrechten van elke persoon verdedigt. Zij ondertekenden het stuk op de door de katholieke vredesorganisatie Justitia et Pax georganiseerde internationale en interreligieuze conferentie Geloven in Mensenrechten. Die werd gehouden bij gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Tien religies
Tien religies en levensbeschouwingen waren vertegenwoordigd. De verklaring is door 18 afgevaardigden ondertekend uit onder meer de christelijke, islamitische, joodse en boeddhistische traditie.

Williams, Bartholomeos en Kobia
De verklaring is mede ondertekend door de Anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, de oecumenische patriarch Bartholomeos I van Constantinopel en Samuel Kobia, secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken. Kobia was zelf in Den Haag aanwezig, Williams en Bartholomeos lieten zich vertegenwoordigen. Namens de Oud-Katholieke Kerken was de aartsbisschop van Utrecht, mgr. dr Joris Vercammen aanwezig.

Vaticaan uitgenodigd
Het Vaticaan was ook uitgenodigd voor de conferentie, maar moest wegens overmacht verstek laten gaan. De Franse curiekardinaal Roger Etchegaray was van plan te komen, maar moest afzeggen wegens het onverwachte overlijden van patriarch Aleksij II van Moskou en heel Rusland. Etchegaray woonde gisteren in Moskou diens uitvaart bij. Wel stuurde hij een hartelijke brief aan de conferentie in Den Haag.

Humanisten
De humanisten weigerden als enige levensbeschouwelijke stroming de verklaring te ondertekenen. “De verklaring is sterk religieus getint: zij is van religieuze leiders gericht op hun geloofsgemeenschap. Zij vinden dat mensenrechten en godsdienst samen dienen te gaan. In deze context ligt ondersteuning vanuit humanistische hoek niet voor de hand”, aldus het Humanistisch Verbond.