Armoederapport 2008 gepresenteerd

Kerken gaven 11 miljoen voor armoede in Nederland

Presentatie
Het onderzoek ‘Armoede in Nederland 2008’ is op 26 juni gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het Protestants Landelijk Dienstencentrum in Utrecht. Petra Lugtenburg, directeur Werk en Bijstand bij het ministerie van Sociale Zaken, nam namens staatssecretaris Ahmed Aboutaleb het rapport ‘Armoede in Nederland 2008’ in ontvangst. Hij benadrukt in zijn reactie op het armoederapport dat armoede meer is dan gebrek aan geld. “Hoe graag ik ook zou willen, als staatssecretaris kan ik geen eind maken aan de sociale armoede in ons land”, aldus staatssecretaris Aboutaleb. “Daar is steun van de hele samenleving voor nodig. Het onderzoek van Kerk in Actie toont aan dat die steun er in de kerken is.”


Overhandiging van het rapport aan mevrouw Petra Lugtenburg,
die staatssecretaris Ahmed Aboutaleb verving.

De staatssecretaris wil mensen die in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en heffingen automatisch kwijtschelding gaan geven, als ze daarop recht hebben.

Laagdrempelige dienstverlening
“De bureaucratie en de vele ingewikkelde formulieren zien kerken en diaconale vrijwilligers als een van de belangrijkste oorzaken van armoede, waar de politiek meer aan zou kunnen doen.” Dat heeft bisschop Gerard de Korte gezegd bij de presentatie van het oecumenisch onderzoeksrapport Armoede in Nederland 2008.


Ds. K. van der Kamp (links), ds. G. de Fijter (midden), mgr. G. de Korte.

“Uit ons onderzoek klinkt een oproep aan onze overheden om te werken aan een meer menswaardige bejegening, laagdrempelige dienstverlening, eenvoudige regelingen en formulieren en toegankelijke informatie”, aldus De Korte, bisschop-referent voor Kerk en Samenleving. “In ons rijke Nederland zou het helemaal niet nodig moeten zijn dat kerken steeds meer en bijna structureel armoedehulp moeten geven.”

Verdelingsprobleeem

Ds. Gerrit de Fijter, voorzitter van de Generale Synode van de Protestantse Kerk, noemde het bovendien een taak van de overheid om voorlichting te geven over geldbesteding en de gevaren van het maken van schulden. Ook stelde hij vast dat voedselbanken er niet zouden moeten zijn in een welvarende samenleving als de onze. Hoewel ze ook van betekenis zijn omdat ze verspilling tegen gaan. De compassie die mensen voor elkaar tonen, ook bij voedselverstrekking door de voedselbanken, is bijzonder waardevol, merkte De Fijter op.

Ds. Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, benadrukte de taak van overheid èn kerk om mensen tot nadenken te stemmen over de scheve verhouding tussen armoede en rijkdom in ons land. “De tweedeling in de samenleving wordt groter en het aantal voedselbank neemt toe, terwijl tegelijkertijd het aantal miljonairs sterk stijgt. We hebben te maken met een verdelingsprobleem”, aldus Klaas van der Kamp.

Completer beeld
Nieuw aan dit armoedeonderzoek is dat er niet alleen protestantse diaconieën aan hebben meegedaan, maar ook Rooms-katholieke parochies en instellingen, Vincentiusverenigingen en kleinere geloofsgemeenschappen. Hierdoor geeft het onderzoek een completer beeld van de kerkelijke hulpverlening in ons land dan in voorgaande jaren.

Bij het onderzoek ‘Armoede in Nederland 2008’ zijn de volgende kerkelijke organisaties betrokken:

diaconieën Protestantse Kerk in Nederland,
parochiële caritas instellingen,
Rooms-katholieke parochies,
Vincentiusverenigingen,
oud-katholieke parochies,
christelijk gereformeerde en
remonstrantse diaconieën.

Het onderzoek Armoede in Nederland 2008
Bijlage: Tabellen
Bijlage: Open vragen
Bijlage: Participantenlijst

Achtergrondinformatie over het armoedeonderzoek.