Kerken Kijken Utrecht 2009

‘Kerken Zingen’

Zoals elke zomer stellen ook dit jaar twaalf binnenstadskerken van Utrecht hun deuren weer open voor publiek. Vanwege het korenfestival ‘Europa Cantat’ dat in juli in Utrecht plaats zal vinden, heeft Kerken Kijken Utrecht dit jaar ‘Kerken Zingen’ als thema gekozen.

Er worden in dat kader twee ‘kerkenzingdagen’ georganiseerd, en wel op 4 juli en op 22 augustus. Vier juli is door de werkgroep ‘Kerk in de City’ georganiseerd. De hele dag is er in verschillende muziek te horen, en vooral ook te zingen. De dag begint in de Pieterskerk met het zingen van de lauden van St. Maartenstranslatie door het Gregoriaans Koor Utrecht. Vier juli is namelijk de feestdag van de translatie (overbrenging) van de beenderen van St. Maarten naar Tours. Wie komt kan delen van deze lauden meezingen.

Aansluitend is er ook in de Pieterskerk een workshop Gregoriaans zingen door de Vrouwenschola. Deze workshop wordt afgesloten met een gezongen middaggebed.

Daarna is er in de Augustinuskerk een concert van hun eigen cantorij: Cantemus Domino. In de doopsgezinde kerk is er vervolgens een workshop Taizé-liederen zingen. Die workshop wordt begeleid door het koor van de doopsgezinde kerk. De dag wordt afgesloten met een orgelconcert in de Domkerk in het kader van de zaterdagmiddagmuziek. Wouter Koelewijn geeft een concert met de titel ‘Bach’s jonge jaren’. Voor meer informatie zie www.kerkenkijken.nl.

Het programma van 22 augustus is nog niet bekend.

De pelgrimspas langs Utrechtse binnenstadskerken die de werkgroep ‘Kerk in de City’ vorig jaar mooi uitgegeven heeft is ook dit jaar weer beschikbaar. Passen zijn te verkrijgen in de deelnemende kerken. Wie alle kerken bezocht heeft en een stempel daarvan heeft, krijgt in de Domkerk een kleine attentie.

Dr. Desiree Berendsen
Voorzitter werkgroep Kerk in de City en bestuurslid Kerken Kijken Utrecht.