Cantorijen en Kerkkorenfestival in Utrecht

Deelname van Oud-Katholiek Vrouwenkoor

Het Garrels/Meere-orgel in de Jakobikerk. Een paar koorleden zijn nét zichtbaar, boven de – hoge – balustrade.

Zaterdagmiddag 7 juni, was er in het kader van de viering van het veertig jarig bestaan van de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken (USRK) een Cantorijen en Kerkkorenfestival in de Jakobikerk in Utrecht. Vanuit onze parochie deed het Oud-Katholiek Vrouwenkoor én haar organiste/cantrix Eveline M. Jansen mee.

Het was duidelijk een festival en geen wedstrijd. Een jury was wel aanwezig, die elke gezongen compositie van een beoordeling voorzag. Deze beoordeling, of dit commentaar, werd aan ieder koor per email toegezonden.

Ons Vrouwenkoor mocht als eerste zingen, begeleid door Eveline M. Jansen op het orgel. Al voordat het Vrouwenkoor zou gaan zingen, een Mis van de componist A.B.H. Verhey, liet zij al van haar horen. Bij het inzingen – het Vrouwenkoor stond boven bij het orgel, en de overige koren voorin de kerk (beneden) – brachten zij duidelijk het contact tussen boven en beneden, tussen voor en achter tot stand. Zo stond te lezen in de rapportering van de jury.

Verder stond te lezen in de email van de jury: “uw keuze voor de Mis van Verhey was onder omstandigheden in de deze context een bijzonder plezierige. In deze kleine bezetting kwam de keuze voor een unisono-voordracht met orgelbegeleiding bijzonder passend over. De presentatie ervan was overtuigend en sympatiek. Vanwege de grote afstand tussen het koor en het publiek zou de verstaanbaarheid in gevaar hebben kunnen komen. Het bleek gelukkig mee te vallen. De compositie en de componist werd alle eer aan gedaan. De begeleiding door de organiste werd als ‘voortreffelijk’ bestempeld.

De jury besloot aldus: ‘Ik wens u voor de toekomst veel succes met uw muzikale activiteiten’.