Promotie pastoor drs. M. (Mattijs) Ploeger

maandag 16 juni 2008, 14.30 uur, Senaatszaal, Academiegebouw – Domplein 29, Utrecht

 

Promovendus Mattijs Ploeger (r) en mgr. dr Antonius Jan Glazemaker.

Celebrating church. Ecumenical contributions to a liturgical ecclesiology
Een christelijke kerk kan beschreven worden op grond van haar dogma’s of organisatiestructuur, maar ook op grond van de vorm en inhoud van haar liturgische vieringen. Voor de toenadering tussen de kerken kan zo’n benadering behulpzaam zijn, omdat theologische struikelblokken zoals ambten en sacramenten in een nieuw licht komen te staan, wanneer zij beschouwd worden vanuit hun functie in de concrete viering van de kerkgemeenschap.

Het onderzoek van Mattijs Ploeger begint met een inventarisatie van wat er in de periode 1925-2000 over de relatie tussen kerk en liturgie is geschreven door belangrijke internationale theologen uit verschillende kerken: oosters-orthodox, rooms-katholiek, oud-katholiek, anglicaans en protestants. Dit deel van het proefschrift kan gelezen worden als inleiding in het denken van 25 toptheologen, onder wie de huidige kerkleiders Joseph Ratzinger (rooms-katholiek) en Rowan Williams (anglicaans).

Daarnaast is ook een aantal oecumenische teksten onderzocht, die streven naar consensus in het denken over kerk en liturgie. Tenslotte presenteert Ploeger een oecumenische visie op de kerk, met de liturgische viering als uitgangspunt. Belangrijke thema’s zijn de plaats van Jezus Christus en de heilige Geest binnen het christelijk geloof, de betekenis van doop en eucharistie, het belang van een eenvoudig en lokaal opgevat bisschopsambt, en de consequenties van de liturgische viering in het alledaagse leven.

 

maandag 16 juni 2008, 14.30 uur
Senaatszaal, Academiegebouw – Domplein 29, Utrecht