Zondig, ziek of zalig?

Domkerk, 23 juni 2009, 20.00 uur


Binnen kerken wordt er verschillend over homoseksualiteit gedacht. In sommige kerken wordt homoseksualiteit geassocieerd met zonde of ziekte, in andere kerken wil men juist in meer of mindere mate ruimte voor homoseksuelen scheppen. Jonge gelovige homoseksuelen ervaren vaak een spanning tussen hun homoseksuele en hun gelovige identiteit. Zij gaan daar op een verschillende manier mee om. Sommigen kiezen ervoor om alleen te blijven, omdat ze op die manier hun geloof kunnen vasthouden. Anderen weten hun geloof en homoseksualiteit toch op een of andere manier met elkaar te verzoenen. Weer anderen breken met de kerk.

Tijdens een discussieavond over geloof en homoseksualiteit op dinsdag 23 juni a.s. komen jonge gelovige homoseksuelen zelf aan het woord. Zij vertellen hoe zij zijn omgegaan met spanningen tussen hun homoseksualiteit en hun christelijk geloof. Daarbij is er ook nadrukkelijk aandacht voor de vraag wat deze verhalen kunnen betekenen voor het pastoraat aan homoseksuele christenen. Er komen twee studenten van de Vrije Universiteit aan het woord, die onderzoek hebben gedaan naar de wijze waarop (voormalige) christelijke homoseksuelen omgaan met spanningen tussen hun religieuze en homoseksuele identiteit. Aan de hand van gefilmde interviews waarin mensen vertellen over hun worsteling met geloof en homoseksualiteit, wordt duidelijk waar de jongeren precies tegenaan lopen en wat de kerken daar pastoraal in kunnen betekenen.

Deze discussieavond maakt onderdeel uit van het MidzomerGrachtFestival. Dat is een homocultureel festival wat jaarlijks in Utrecht plaatsvindt (zie www.midzomergracht.nl). De discussieavond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Domkerk. De discussie wordt geleid door professor Ruard Ganzevoort. De toegang is gratis.